1 Kasım 2010 Pazartesi

Çalışmanın ve Başarılı Olmanın Yöntemleri-1

Her işin, mesleğin mutlaka kendisine göre çalışma yöntemleri ve kuralları vardır ve  u kurallara uyulmadığı taktirde mesleki anlamda veya iş anlamında başarısızlığın gelmesi kaçınılmazdır. Eğer iş kendimize ait bir iş ise o işi batırma olasılığı da yükseltme olasılığı da vardır ve bu olasılıkların büyüklüğünü belirleyen etkenlerden biri de işe verdiğimiz ciddiyet ve çalışma disiplininimizdir.
Bir meslek olmasa da öğrencilik de kişinin o an için sorumlu olduğu bir iş olarak görülürse, ki görülmelidir, öğrenciliğin de mutlak sorumlulukları vardır. Tabi bu sorumluluklar başarı için gerekli olan sorumluluklardır, kopya ve benzeri olayları ihmal ediyoruz. Şimdi özel olarak öğrencilikte, genel olarak iş yaşamında başarılı olmanın düsturlarını vermeye çalışacağız.
  • Çalışmak için uygun gün veya saati beklemeyin. Bilin ki yaşanan her gün ve her saat çalışmak için bir zaman dilimidir. (Elbette dinleneceğiz. Ama dinlenmek için öncelikle yorulalım biraz!)
  • Çalışmak için uygun yer, pozisyon aramayın. Var olan her yer çalışmak için en iyi yerdir. (koşullarımız kötü olabilir. Eğer bu koşulları düzeltemiyorsak o zaman çalışacak yer bulamayacağız demektir. O halde var olan yeri kullanmalıyız)
  • Belirli bir zamanda yapılması gereken bir dersi başka bir zaman dilimine bırakmak demek o dersi ihmal etmek ve o dersten yavaş yavaş uzaklaşmak demektir ki bu o dersin artık yapılamaz bir ders olacağı anlamına gelir.
  • Bir zaman içinde yalnız bir işi yapmaya çalışın, bir derse bakın, hatta bir dersi bir bölümü üzerine yoğunlaşın. Bu konu bitmeden başka konuya geçmeyin ki konunun ayrıntıları akılda kalsın. Bir zaman dilimi içinde birden fazla iş yapan kişi, eğer çok yetenekli değilse, işlerini düzgün yapamaz ve bu onu başarısız kılar.
  • Başalan bir dersi bitirmeden (ya da işi) başka işe başlama. Yarım kalan iş, bir anlamda başlanmamış demektir. Bir ders ile başka ders arasında gidip gelen bir öğrenci derslerin ne birinden ne de diğerinden başarılı olma şansına sahip değildir.
  • Bir günün dersinin bitirdikten sonra ertesi gün ne yapacağına mutlaka karar ver. Böylelikle ertesi gün ne yapacağına karar vermek için zaman kaybetmemiş olur ve zaman kazanmış olursun. Planlı iş, en başarılı iştir.
  • Derse başlamadan önce ders için gerekli olan bütün materyalleri hazırla ki ders çalışmaya başladığında eksikleri gidermek için kalkarak konsantrasyonunu kaybetme.
  • Bir derse başlamadan önce o dersi en verimli şekilde nasıl çalışacağını düşün. Kendine en uygun yöntemi bul ve o yöntem üzerinde dur. Eğer yöntemi bilmiyorsan veya yöntemin verimsiz ise o zaman uzamnından tavsiye al, neyi nasıl çalışman gerektiğini öğren.
(devam edecek)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder