2 Kasım 2010 Salı

Çalışmanın ve Başarılı Olmanın Yöntemleri-2

  • Bir derse başlamadan önce o işi en kısa sürede nasıl bitirebileceğinizi düşünün. Böylece derse başladıktan sonra dersi nasıl bitireceğinizi düşünerek zaman kaybetmemiş, bölünmemiş olursunuz.
  • Çalıştığınız ders üzerinde karşılaştığınız bir güçlük sonrasında geri adım atmayın. Geri adım attığınız anda kaybetmeye başlamış olursunuz. Yılgınlık, maskeli bir tembelliktir. Bu maskeyi sakın takmayın. Bir güçlük karşınıza çıktığında, bu güçlüğü yendiğiniz ölçüde güçlü olursunuz. Aksi taktirde sadece çalışmış, ama sonuca ulaşamaış binlerce insandan biri olursunuz.
  • Bir dersi en basit anlaşılabilecek şekilde bölümlere ayırın. Eğer bunu başaramıyorsanız, öğretmeninizden destek alın, nasılbaşarabileceğinizi, dersi nasıl parçalayıp ardından bütünleştirebileceğinizi öğrenin.
  • Bir dersi çalışırken yorulduğunuzda, eğer yapmanız gerekenler bitmedi ise, çalışma hızınızı yavaşlatın ya da kısa bir süre dinlenin. Ama bu sürede bilgisayar, internet, telefon gibi iletişim araçlarına sarılmaktan sakının. Bu araçlar bütün dikkatinizi dağıtarak sizi yapmanız gerekn işten alıkoyar.
  • Verimli çalışmak bir derse saatler harcamak demek değildir. Önemli olan kaç saat çalışıldığı değil, nasıl çalışıldığıdır. Eğer çalışılan süre içinde istenilen nokya gelindiyse başarılı olunmuştur, aksi halde çalışma verimsiz ve başarısız bir çalışma olup zaman öldürmek anlamına gelir.
  • Mutlaka sabırlı olun. Başarı aceleye gelmez. Sabırlı ve doğru bir çalışmanın ürünleri eninde sonunda elinize geçecektir. Bu ürün, hiçbir şey değilse başarı olacaktır!
  • Her şeyi hemen öğrenmeye kalkmayın. İnsan beyninin sınırları son derece geniş olmakla birlikte, bir şeyin olabilmesi için gerekli zamanı gözden kaçırmayın. Verimli ve düzenli bir şekilde çalışıldığı sürece, eninde sonunda nicelik niteliğe dönüşecektir ve başarı yakalanacaktır.
  • Gece yatağınıza yattığınızda o günün değerlendirmesini yapın, yaptıklarınızı düşünün. Bu hem iç huzurunuzu arttıracaktır, hem de yaptıklarınızı görmenizi sağlayacaktır. Kuşkusuz eğer bir şey yapmadıysanız, yapmadıklarınızın da farkına varacaksınızdır.
  • Her gün mutlaka kitap okuyun. On-on beş sayfa da olsa kitap okumak hem beyninizin dinlenmesi için, hem de dilinizi daha iyi kullanmanız için size fayda sağlayacaktır.
  • Sözel dersleri çalışırken çalıştığınız  kısmı kapatıp sesli biçimde kendinize tekrar edin. Okuduklarınızı duymanız okuduklarınızın aklınızda daha iyi kalmasını sağlayacaktır. Okuduğunuz kısımları not almanız da sizin okuduğunuzu yerleri daha sonra tekrar etmenizde büyük fayda gösterecektir.
  • Sözel derslerde okunan yerleri arkadaşlar ile sohbet etmek, tartışmak hem genel kültürün gelişmesine, hem beynin gelişmesine hem de okunanların akılda kalmasına yarayacaktır.
Yaşamda  başarılı olmak ya da olmamak sadece bizim elimizde değil aslında. Ne yaparsak yapalım, koşullar elverişli olmadığında yapılabilecek pek de bir şey kalmayabiliyor bazen. Ancak, eğer koşullarımız elverişli ise, o zaman yapılabilecek olanları yapmadığımız taktirde başarılı olma şansımızı değerlendirmemiş oluruz. Bu yaşam bir kez yaşayacağımız bir yaşam ve önümüzde bulunan tüm anlar sadece bir kez önümüzde bulunacak. Var olan anı iyi değerlendirmek, yaşamı daha başarılı ve daha mutlu geçirmemizi sağlayacaktır. Şans ve yaşamın sunduklarını, isteğimiz ve çalışmamız ile değiştirebildiğimiz kadarı ile değiştirebilmek üzere...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder